Apple призна за SMS уязвимост в iPhone

Потвърдиха се информациите, че iPhone е уязвим чрез SMS услугата. Миналата седмица за този проблем съобщи хакерът pod2g, известeн с джейлбрейк разработките си, а представител на Apple е признал пред Engadget.com за наличие на SMS уязвимост.

Според pod2g, проблемът съществува в операционната система iOS от самото начало, т.е. от реализацията на SMS в iPhone, и продължава да е наличен и в най-новата версия iOS 6 beta 4.

Уязвимостта позволява да бъде манипулирана информацията за подателя на SMS и да бъде скрит номерът му – похвати, които могат да се използват при фишинг атаки и други измами.

Хакерът прикани Apple да затвори дупката до пускане на финалната версия на iOS 6. Представител на компанията е уверил, че Apple се отнася много сериозно към проблема. В допълнение, от компанията посочват, че при използване на iMessage вместо SMS, системата е защитена и не съществува риск.

Apple съветва потребителите да бъдат много внимателни с връзките и друга информация, която получават чрез SMS, тъй като самата услуга има недостатъци, които улесняват измамниците.  С две думи, съветът на компанията към потребителите е да ползват нейната услуга за обмен на съобщения iMessage, която е налична в новите версии на iOS и OS X.

Коментар