Голям инвеститор продаде 20 млн. акции на Facebook

Първи голям инвеститор продаде сериозна част от акциите си във Facebook. Питър Тил, основател на платежната система PayPal и ръководител на няколко инвестиционни фонда, е прибегнал до този ход веднага след падане на мораториума за продажба в средата на миналата седмица, по данни на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ.

Тил, който през 2004 г. купи 10,2% от акциите на Facebook за сумата от 500 хиляди долара, е продал 20,1 млн. ценни книжа. По-рано, в хода на IPO-то предприемачът продаде 16 милиона акции, като в момента разполага с около 7,8 милиона акции на социалната мрежа.

От старта на първичното публично предлагане досега акциите на Facebook поевтиняха с над 50%, достигайки нов минимум от 18,75 долара на 20 август. Според анализатори, социалната мрежа е била силно надценена по време на IPO-то и сега цената на акциите се коригира в съответствие с по-бавния, отколкото се очакваше, ръст на приходите на Facebook.

Чистата загуба на Facebook Inc. за второто тримесечие на годината възлиза на 157 млн. долара, при 32% ръст на приходите до 1,18 млрд. долара. По данни на компанията към 30 юни т.г., броят на активните потребители на Facebook е 955 милиона месечно, което е с 29% повече спрямо същия период на миналата година.

Коментар