Бил Гейтс инвестира в нов тип ядрен реактор

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс ще участва в амбициозен проект за създаване на нов тип ядрен реактор, който може да доведе до революция в областта. Идеята е в процеса на работа реакторът да оставя незначително количество радиоактивни отпадъци, съобщи Fareastgizmos.

С производството на зеления ядрен реактор ще се заеме венчърната компания TerraPower, основана от Бил Гейтс. Компанията действа от 2010 г., като досега Гейтс е вложил в нея около 35 милиона долара.

TerraPower ще си сътрудничи тясно с южнокорейски специалисти по ядрена енергия. Очаква се реакторът да бъде построен именно в Южна Корея. Двете страни вече са постигнали споразумение по ключови въпроси от проекта.

Дискутирани са няколко концепции на зеления ядрен реактор, като изборът е паднал върху вариант с използване на бързи неутрони с натриево охлаждане. Подобен тип реактор ще позволи съществено намаляване на количеството радиоактивни отпадъци, в сравнение с работата на реакторите от класически тип.

Реакторът на Бил Гейтс ще може да работи значително по-дълго време с т.нар. уранови пръти.

Все още няма информация за сроковете за реализация на проекта. Предстои да бъдат решени първо множество организационни и технически въпроси.

Коментари по темата: „Бил Гейтс инвестира в нов тип ядрен реактор”

добавете коментар...

  1. от ког тошиба е южно корейска??????

    Бил Гейтс и “Тошиба” правят вечен ядрен двигател
    автор(и): Труд, прочитания: 3715, коментари: 2

    Вторият по богатство човек в света Бил Гейтс ($ 53 млрд.), и японският технически гигант “Тошиба” обявиха, че обединяват усилията си за създаването на ядрен реактор от свръхново поколение, предаде АФП.

    Реакторът ще е на принципа на “странстващите” вълни (виж графиката) – хибриден, от типа TWR (Traveling-Water Reactor). За разлика от широко разпространените сега реактори, които ползват т. нар. лека вода за охлаждане, новото устройство ще работи и ще произвежда електричество поне 100 години, без да се презарежда с гориво – обеднен уран.

    “Тошиба”, която е собственик на най-големия производител на атомни електроцентрали в САЩ “Уестингхаус”, вече има технология за разработване на реактори, които могат да не се презареждат 30 г. С милиардите на Гейтс и неговата “Тера пауър” животът им може да се удължи до цял век. Първият реактор се очаква да е готов най-рано през 2020 г.

  2. byba

    Надяваме се новите реактори, да не са под управлението на опретационната система Windows!

  3. Иван

    Да бе да!?
    Колкото и както участва theglobalfunds. 😉
    Освен да го направи в Иран. Те там май са навити…

Коментар