Първи данни за MeeGo смартфона на Jolla

Финландската компания Jolla публикува подробности за първия си MeeGo смартфон, очакван на пазара по-късно тази година. Jolla прие платформата MeeGo от Nokia, след като последната се отказа от по-нататъшното й развитие.

Според шефа на проекта Юси Хурмола, обновената операционна система ще може да изпълнява не само стандартни Qt приложения, но и HTML5. Освен това на MeeGo смартфоните ще се пускат и аплети за Android – тактика, възприета от RIM с таблета BlackBerry PlayBook.

Jolla планира да реализира тази възможност чрез слой за съвместимост на приложенията. Подобно решение ще позволи пускане на Android приложения без проблеми и загуба на производителност. За целта в MeeGo ще бъде включена среда за изпълнение на Android приложения и виртуална машина Dalvik, съобщи SlashGear.

Jolla беше създадена през юли т.г. от бивши служители на Nokia, които са амбицирани да възродят проекта MeeGo, след като Nokia пое курс към Windows Phone. Преди това финландският гигант пусна само едно MeeGo устройство – това бе смартфонът N9, по подобие на който са направени WP7 моделите Lumia 800 и 900.

Дебютният смартфон на Jolla ще има сензорен екран с диагонал поне 3,5 инча. Jolla вярва, че MeeGo има голям потенциал и си заслужава усилията.

Коментари по темата: „Първи данни за MeeGo смартфона на Jolla”

добавете коментар...

  1. N9 fan

    N9/MeeGo e най-доброто, което Нокиа е правила до момента, изглeжда и че е последното добро нещо преди да ги унищожи бракът им по сметка с М$. Алчността винаги води до крах, рано или късно.

    Очаквам с нетърпение Jolla, дано запазят максимум от MeeGo.

  2. Минувач

    И аз имам N9 и ако сложат виртуалната машина зна дроида ще е много добре. Иначе операционната система си е чиста дистрибуция на Linux и си е перфектна. Много сгрешиха като зарязаха тази OS, но тяхна си работа – не че съм фен на нокия просто на тази OS 😀

  3. :)

    Интересен е фактът, че Nokia имат повече направени продажби на N9, от колкото въобще доставки (до търговци) на всичките модели Lumia взети заедно.

    За ненаблюдателните, ще отбележа, че доставки далеч не означава направени продажби.

  4. петър

    Имам N9 и бих казал, че операционната система е невероятна!

Коментар