САЩ обявиха Plan X за водене на кибервойни

Американската агенция за разработки в областта на отбраната DARPA стартира програма с кодово име Plan X, която цели създаване на революционни технологии за планиране и управление на кибервойни в реално време и в големи мащаби, съобщи Nexgov.

Програмата предвижда разработка на технологии в четири ключови области: автоматичен анализ на мрежите с цел планиране на кибероперации; автоматично управление на операциите с възможност за контрол; операционни системи и платформи за анализ на повреди; и визуализация на полето на кибервойната.

Екипът на проекта ще отговаря също за създаване на крайните системи за водене на война в киберпространството. Това включва и разработка на приложни програмни интерфейси (API), формати на данните и покупка на необходимия хардуер.

В края на септември т.г. DARPA планира да проведе среща с доставчици на решения и партньори на правителството. Не се съобщават срокове за реализация на проекта.

През настоящата финансова година DARPA ще похарчи $208 млн. за кибертехнологии, в сравнение със $120 млн. през миналата година. В бъдеще агенцията ще увеличи инвестициите в тази област, като вероятно рязко ще редуцира разходите за други ИТ дейности, предвид депешата от Барак Обама за 10% съкращение на харчовете за информационни технологии в държавните ведомства.

Преди три години САЩ първи в света обявиха намерение да създадат кибервойска – специален военен отдел, който ще отразява атаките от други държави срещу правителствените компютърни мрежи. Инициативата срещна поддръжка от страна на Европейския съюз.

по темата: „САЩ обявиха Plan X за водене на кибервойни”

добавете коментар...

  1. maxobg

    мислех си ,че хората дето влизах в тоя сайт са по умни ……..

  2. GlobalAdmin

    Принципно, сайтове с фашистка цензура като Фашистбук или неговия братовчед Google+ (заради политиката на имената си и практиката на Youtube) трябва да бъдат атакувани.

  3. User

    Ако хвърлят случайно някоя киберракета така както преди време ракета порази къща в Горна Баня да не се чудите защо устройството ви не работи – кой ще изплаща щетите – не е упоменато засега.

Коментар