Интернет може да има съзнание и чувства

Известен учен в областта на неврологията смята, че интернет може да развие съзнание и дори чувства. Не е важно от какво е направен мозъкът, а какви връзки има в него, казва Кристоф Кох в интервю за theatlantic.com.

Според учения, подобен подход на разглеждане на мозъка е приложим и към интернет, и към други сложни структури. Активността и взаимодействието на невроните не се различават особено много от начина, по който работи интернет, твърди Кох.

И при интернет, както при мозъка, има възли – това са отделните компютри. Всеки един от милиардите възли съдържа милиарди транзистори, а подобна сложна организация предполага, че глобалната мрежа може да се възприема като притежаваща съзнание, заключава ученият.

„Представете си какво щеше да е, ако целият интернет имаше съзнание. В зависимост от състоянието на транзисторите, взаимоотношенията между възлите могат да бъдат щастливи един ден и нещастни в друг”, разсъждава Кох в дискусия за изкуствения интелект.

Коментари по темата: „Интернет може да има съзнание и чувства”

добавете коментар...

  1. Петър

    Да, спомням си старите времена с флопита и стари хардискове. Много хора като чуваха бавното и шумното тракане на хардиска на PC-то си казваха компютъра много мисли 🙂

  2. ico

    тоз не си е пил хапчетата

Коментар