Дилемата пред Ethernet: 400 гигабита или 1 терабит

Спорът каква да бъде пропускателната способност на Ethernet от следващо поколение – 400 гигабита в секунда или 1 терабит – ще бъде решен от нова работна група. Проблемът е в това, че в момента няма икономически приемливо решение за 1-терабитов стандарт, а реално постижимата скорост от 400 гигабита в секунда е недостатъчна за повишените потребности.

Според експертите от IEEE 802.3 Ethernet, търсенето на пропускателна способност се удвоява на всеки 24 месеца. Вички се боят от предстоящото цунами на данните, коментира пред eetimes.com Джон Д”Амброзиа, ветеран в стандартизирането на Ethernet и председател на новата група.

Скок от 400 Gbps на 1 Tbps може да изисква радикално нови схеми за модулация. „Нуждаем се от промяна на основната техническа парадигма, за да преминем към терабит”, смята Д”Амброзиа.

Новосъздадената група може да реши да приеме двата стандарта паралелно, както се случи със спецификациите 40G и 100G. Очаква се разработката на нови стандарти да отнеме около три години, т.е. година по-малко спрямо времето за създаване на предходните спецификации.

В групата за нов Ethernet ще участват широк кръг технологични компании, вкл. такива като оператора Verizon. Първото заседание на експертите е насрочено за 23 септември в Женева.

Коментар