Нови типове разплащания навлизат у нас

Нови типове доставчици на разплащания навлизат на пазара у нас, появяват се алтернативни канали и решения за онлайн и мобилни платежни услуги, отчитат експерти.

„Очаквам скоро у нас да навлязат нови платежни институции, конкуриращи услугите на банките”, заяви Цветомир Досков, управител на Сирма Бизнес Консултинг. „Добрата новина е, че новите участници в този сегмент още със създаването си осъзнават нуждата от електронни и мобилни канали за комуникация с клиентите си”.

Сред новите компании в регистъра на лицензираните платежни институции има както такива за осъществяване на налични парични преводи, така и оператори на услуги за внасяне и теглене на пари по платежна сметка, за прехвърляне на средства, за операции чрез платежни карти и др. Очакванията са както техният брой, така и разнообразието от предлаганите услуги да се увеличат през тази и следващата година.

„Въпреки че не са банкови институции, дейността на тези организации е не по-малко важна и те отговарят на също толкова сериозни регулаторни изисквания”, поясни Досков.

Новите онлайн и мобилни разплащателни канали ще играят ключова роля в определяне на бъдещите пазарни лидери в сектора. „Очаквам ръст в доставката на софтуерни решения и консултантски услуги в сферата на банковите и финансови технологии”, прогнозира Досков.

Коментар