Почина астронавтът Нийл Армстронг

На 82-годишна възраст в САЩ почина Нийл Армстронг – първият човек, стъпил на Луната. Според Уошингтън Поуст, смъртта е резултат от усложнения след неотдавнашната сърдечна операция.

Армстронг стъпва на Луната на 20 юли 1969 г. в рамките на мисията Apollo 11 и произнася историческата фраза: „Малка стъпка за човек, гигантски скок за човечеството”.

Преди полета до Луната, Армстронг е излитал в Космоса с кораба Gemini 8 като астронавт на НАСА, където постъпва след конкурс измежду 250 кандидати.

Нил Армстронг е роден на 5 август 1930 г. в град Уапаконета, Охайо. През 1947 г. той започва да изучава авиационна техника в университета Пардю, а в началото на 50-те година на миналия век участва като пилот изтребител в Корейската война. До стъпването си НАСА през 1962 г. Армстронг работи като изпитател на експериментални самолети.

След лунната мисия Армстронг продължава кариерата си в отдела за напреднали изследвания и технологии на НАСА, като преподавател в университета Синсинати и в различни бизнес начинания.

Коментар