LED колан пази колоездачите

Броят на велосипедистите из големите градове по света расте постоянно, някъде с двуцифрени темпове. Докато вело-алеите и програмите за велосипедисти са допринесли значително за повишаване на интереса към пътуването с колело до работното място, автомобилите продължават да бъдат мнозинство по градските улици. А това създава възможност за повече злополуки, наранявания и дори смъртни случаи, особено тогава, когато велосипедистите не са добре видими.

LED коланът Halo предлага нов начин за повишаване на видимостта по градските улици, съобщава GreenTech.bg. Той прави лесно забележими велосипедисти и пешеходци.

За летните нощи из градските улици, разходките вечер из парковете или пък за забавление в слабо осветените нощни клубове, коланът Halo може да бъде желан аксесоар. Поне на теория.

Halo, „родом от” Сан Франциско, е нещо повече от велосипедния рефлектор, който ви помага да се откроявате през нощта.

Вътре в полиетиленов колан са вградени светодиоди, които излъчват чрез оптични влакна от термопластичен полиуретан, създавайки ярка, блестяща светлина.

Логичният въпрос, който възниква при вида на светещия колан, е защо просто не използваме евтините мигащи лампички, които се прикрепват на велосипеда? Създателите на Halo обясняват, че тези лампички могат да се откраднат, докато коланът Halo се носи върху тялото – той е винаги със собственика си и не остава без надзор, предизвиквайки интереса на крадците.

Освен това, за разлика от велосипедните фенерчета, коланът Halo може безпроблемно да се използва и при дейности като ходене, джогинг и всичко друго, което човек може да прави навън през нощта. Той дори може да се носи по различни начини.

Halo работи с две CR2025 батерии. Превключвател, разположен в непосредствена близост до закопчалката му, осигурява три режима на работа, сред които мигане и постоянно светене. Според създателите на Halo, животът на батерията е 20 часа при постоянна работа в режим на непрекъснато светене. Фирмата все още прави промени по проектирането и този брой батерии изглежда може да се промени.

Подобно на други проекти от обществен интерес Halo ще разчита на обществено финансиране чрез портала Kickstarter. Въпреки поставената цел за набиране на 5000 долара, фирмата вече е привлякла над 40 хиляди долара, което значи, че изделието може наистина да се появи скоро на пазара. Неудобна обаче остава само цената му – около 85 долара – за всички цветове: синьо, червено, жълто и зелено.

Коментар