Откриха близнак на Млечния път

Международен екип от астрономи откри галактика близнак на Млечния път. Признакът за това са два „спътника”, подобни на нашите Голям и Малък Магеланов облак – двойка неправилни галактики джуджета, част от Местната група галактики, към която принадлежи Млечният път.

До неотдавна науката не познаваше спирални галактики с два компаньона от типа на Магелановите облаци, пише sciencemag.com. Проектът GAMA (Galaxy and Mass Assembly) установява, че 0,4% от спиралните галактики с размер от половината до два пъти този на Млечния път имат два „спътника" с размери поне колкото Малкия Магеланов облак.

От всички тези обекти учените са отделили два, които най-точно повтарят структурата на Млечния път и Магелановите облаци. Обектът GAMA202627, разположен в съзвездието Хидра, представлява близнак на нашата галактика и има за съседи две галактики-спътници. Това лишава Млечния път от привилегията да се счита за уникална, единствена по рода си галактика.

При моделиране на жизнения цикъл на галактиките-спътници учените са установили, че продължителността на живота им е крайно малка в космически измерения – не повече от няколко милиарда години.

Изследователите планират да продължат търсенето на звездни купове, подобни на Млечния път. Изучаването на спирални галактики с близки съседи, каквито са Магелановите облаци, ще позволи на учените да си изградят представа за жизнения цикъл на тези обекти, начините за тяхното възникване и принципите на взаимодействие със „спътниците”.

Коментар