Е-гишета заработиха на летище София

На летище София заработиха електронни гишета за автоматизиран паспортен контрол. Пристигащите на Терминал 2 пътници (пълнолетни) могат да преминат граничен контрол с документите си за пътуване, съдържащи биометрични данни. Такива са международните паспорти на българските граждани, но не и личните им карти.

Четирите електронни гишета са доставени и инсталирани от Атос България. Програмирани са да обслужват паспортни документи на граждани от Европейския съюз, Европейската икономическа зона (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия) и Швейцария.

„Технологията е гъвкава и позволява на един следващ етап, когато това е необходимо – да бъде разширена”, обясни Веска Давидова, управител на Атос България.

Проектът е осъществен за 87 дни, в това число доставка, инсталация и обучение на екипа от гранични полицаи на Терминал 2 от страна на изпълнителя. Общата му стойност възлиза на 476 795 лева без ДДС, а финансирането е от Европейския фонд за външни граници.

По-малко от 25 секунди отнема преминаването на един пътник през електронното гише за паспортна проверка. Предвижда се новата система да работи денонощно.

Според заместник-министъра на транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов, проектът е демонстрация на концепцията за електронно правителство, която от години се развива у нас.

Четирите електронни гишета имат вградени работни станции за управление на граничния контрол с онлайн проверка в информационните системи на Шенгенската зона. Изградената система функционира посредством софтуер, разработен от Атос – Homeland Security Suite, който е изпробван в няколко проекта за електронни паспорти в Европа.

След като пътникът подаде паспорта си за електронно четене, биометричните данни в него се валидират и верифицират. Извършва се лицево разпознаване след заснемане на пътника.

„В кутиите има близо 30 датчика, които проверяват по също толкова параметри пътника, преди да вземат технологичното решение за отваряне на вратата”, поясни Веска Давидова.

В гишетата е интегрирана и ключова функция за сигурност (Gunnebo), която не позволява повече от един човек да премине по едно и също време през автоматизирания граничен контрол.

Коментар