AMD очерта визия за „съраунд компютинг”

Главният технически директор на AMD Марк Пейпърмастър огласи визията на компанията за предстоящата „Ера на заобикалящата изчислителна среда” (Surround Computing Era) в реч на годишния симпозиум Hot Chips. Нова процесорна архитектура заедно с технологии и методи на проектиране ще подпомогнат следващата изчислителна епоха.


Марк  Пейпърмастер обяви "Ера на заобикалящата изчислителна среда"
 

В заобикалящата изчислителна среда технологиите са напълно естествени и неразделни части от ежедневния живот, посочиха от AMD.

„Чрез заобикалящата изчислителна среда ние си представяме свят без клавиатури или мишки, където естествените потребителски интерфейси, базирани на разпознаване на глас и лица, дават ново определение на работата с компютър, и където облакът и клиентите си сътрудничат в създаване на екзабайти от данни с изображения и естествени езици. Крайната цел е получаване на устройства, които осигуряват интелигентно, съответстващо и контекстуално виждане и стойност, като подобряват ежедневието на потребителите в реално време чрез разнообразие от футуристични приложения”, заяви Пейпърмастър.

Ерата на заобикалящата изчислителна среда ще разчита на надеждни „plug-and-play” IP решения, включващи централни процесори (CPU), графични процесори (GPU), логика с фиксирани функции и свързваща изчислителна тъкан.

Пейпърмастър разкри ключови подробности за очакваната CPU архитектура на AMD – Steamroller, като подчерта предимствата на хетерогенната системна архитектура (ХСА), основана на отворени стандарти, която дава възможност на разработчиците на софтуер лесно да възлагат скаларни и паралелни изчислителни товари на най-подходящите изчислителни единици, с което да оптимизират използването на енергията.

„Пътят, който води към ерата на заобикалящата изчислителна среда, ще бъде не по-малко пълен с предизвикателства и вълнуващ както 20-годишното пътешествие в обработката на графични данни, която доведе геймърите от Pong до днешните съвременни игри с удивителен визуален реализъм”, обясни Пейпърмастър. Според него, ХСА ще осигури ясния път напред към следващото поколение изчислителни среди.

Коментар