IBM обяви облачен мейнфрейм zEC12

IBM представи мейнфрейм сървърa zEnterprise EC12, предназначен за облачни изчисления и управление на корпоративни бази данни. В разработката на машината са инвестирани над 1 милиард долара, съобщи компанията.

zEC12 е единственият комерсиален сървър, който е постигнал общо ниво на  критерий за оценка на сигурността (Common Criteria Evaluation Assurance Level) от категория 5 +, подчерта IBM. Потребителите могат да използват различни приложения, съдържащи поверителни данни, на един мейнфрейм и ефективно да управляват големи обеми първични данни.

Новият zEC12 повишава с 25% производителността на всяко ядро и има с 50 % по-голям капацитет в сравнение с предшественика си, както и най-бързия чип в света, работещ на тактова честота 5,5 GHz.

IBM zEC12 е и една от най-сигурните корпоративни системи създавана някога. Машината разполага с вградени функции за защита, която отговаря на изискванията на различни индустрии по отношение на сигурност и спазване на регулации и стандарти.

Системата може да се използва за различни натоварвания, включително хибридни облаци, и да стартира както традиционни ИТ, така и частни облачни приложения.

zEC12 повишава ефективността на аналитичните процеси с 30%, в сравнение с предшественика си, посочиха още от IBM. Клиентите могат да обединят хиляди системи, разпределени към Linux, и да намалят оперативните разходи, свързани с използване на енергия, пространство и лицензиране на софтуер.

Възможностите за виртуализация правят IBM zEC12 много подходяща за работа с частни облачни среди.

Това е и първият мейнфрейм на IBM, който включва „твърда” вътрешна технология за памет с Flash Express, която подобрява работата на приложения, постоянно използващи големи обеми данни, и други виртуални процеси.

Новият мейнфрейм сървър анализира вътрешни данни на системата и предоставя почти в реално време картина на актуалното й състояние, включително и предупреждава за евентуални проблеми. Благодарение на приложението IBM DB2 Analytics Accelerator, потребителите могат да използват сложни бизнес и оперативни анализи на една единствена платформа.

Коментар