Дефицитът на ИТ кадри – заради липсата на жени

Търсенето на ИТ специалисти остава високо, като се наблюдава недостиг на кадри в областта. Фактор, който задълбочава проблема, е относително малкият дял на жените в ИТ професията.

В изследване на Harvey Nash над една трета (35%) от анкетираните ИТ директори на американски компании признават, че в техните организации нито една жена не заема ръководен ИТ пост. При 24% от компаниите няма нито една жена в ИТ отдела.

Въпреки че 50% от випускниците са жени, само една малка част от тях свързват бъдещата си кариера с ИТ.

Същевременно, около 59% от участниците в изследването смятат, че жените могат отлично да сплотяват и повдигат морала на екипа. Същият процент анкетирани признават, че жените превъзхождат мъжете в качеството на изпълнение на задачите, докато само 29% считат обратното.

Според над половината от анкетираните (55%), жените внасят в компаниите креативност и иновации. 43% пък са са мнение, че мъжете правят това по-добре.

Проучването на Harvey Nash установява също недостиг въобще на ИТ специалисти, независимо мъже или жени. Докато нивото на безработица в САЩ като цяло е 8,3%, а в Калифорния достига 10,7%, то в ИТ отрасъла безработицата е само 4%.

Една от причините за недостиг на ИТ специалисти е намалелият брой випускници в сферата на науката, математиката, инженерния и технологичния отрасъл. В САЩ само 15% от завършилите започват работа в тези сфери, докато във Виетнам този показател е 80%.

На второ място, пазарът на ИТ труда продължава да се деформира, в резултат на това, че американското правителство издава все по-малко визи H-1B за привличане на опитни технически специалисти от Индия и Китай. Броят на тези визи е паднал до 65 хиляди годишно, докато в годните на дотком бума САЩ издаваха 180 хиляди визи H-1B годишно.

И третият фактор за дефицит на ИТ кадрите е достигането на пенсионна възраст на „бейби-бум” поколението.

Коментари по темата: „Дефицитът на ИТ кадри – заради липсата на жени”

добавете коментар...

  1. MNSP

    прекалява се с тези твърдения

  2. Ванко1

    Жените могат отлично да плетат интриги и клюки също така и да повдигат не морала на екипа, а членовете му.
    Истината е че все по-малко хора учат и завършват технически специалности в следствие на прогресиращото американско затъпяване. Също така САЩ вече не е единственото място, което краде мозъци и специалисти от чужбина. Щом нямат добри условия, колкото и да подмамват с жени и разврат няма да успеят да прекратят пренасочването на потока от високо образовани спецове преориентирали се към други държави.

Коментар