Мобилните устройства с исторически успех

Популярността на мобилните устройства с операционни системи Android и iOS расте с темпове, които превъзхождат значително разпространението на други потребителски технологии в исторически план.

Според анализ на Flurry, периодът на адаптация на смартфоните и таблетите на база Android и iOS е 10 пъти по-кратък отколкото този на компютрите през 80-те години на миналия век. Освен това броят на потребителите на Android и iOS устройства расте два пъти по-бързо, отколкото проникването на интернет през 90-те. Статистиката сочи още, че хората привикват с използването на социални мрежи 3 пъти по-бавно, отколкото възприемат съвременните смартфони.

През юли 2012 г. в света е имало 640 млн. мобилни устройства на база Android и iOS. На САЩ се падат 165 млн. от тях, а на Китай – 128 млн. Следват Великобритания (31 млн.), Южна Корея (28 млн.), Япония (22 млн.) и Германия (19 млн.). Китай е страната с най-висок темп на ръст на потребителите на iOS и Android устройства.

По данни на IDC, през второто тримесечие на пазара за смартфони продължават да доминират Android и iOS със сумарен дял от 85%. Броят на доставените устройства с Android за първи път е деветцифрено число – за три месеца са продадени 104,8 млн. смартфона, което е 68,1% от пазара. Година по-рано Android държеше 46,9%.

В същото време продажбите на iPhone са нараснали с 28% и достигат 26 млн. броя, но делът им на пазара за смартфони е паднал до 16,4% през второто тримесечие – от 18,9% през първото. На трето място с дял от 5,4% е платформата BlackBerry, благодарение на продадените 8,5 млн. смартфона под нейно управление, което е с една трета по-малко спрямо второто тримесечие на миналата година, по данни на Canalys.

Коментар