AMD иска да обедини архитектурите x86 и ARM

AMD, вторият по големина производител на процесори в света, възнамерява да заличи границата между процесорните архитектури x86 и ARM, като създаде нов стандарт за хетерогенни системи с цел оптимизация на разработката на софтуер.

Необходим е фундамент, благодарение на който програмите ще могат да работят на всички мобилни устройства независимо от хардуерната основа, заяви през седмицата технологичният директор на компанията Марк Пейпърмастър.

Централният процесор (CPU) е само един „двигател” в устройството, но съвременните джаджи се нуждаят от няколко такива двигателя, за да обработват огромните масиви данни, вкл. мултимедийни. Използването на различни процесори и програми води до повишаване на реалистичността на изображенията в таблетите и на интерактивността, пояснява Пейпърмастър.

Като се добавят облачните, сензорните, гласовите и жестовите технологии, може да се постигне взаимодействие на мобилната техника и човека в реално време. Всичко това е възможно чрез обединяване на процесорните архитектури, твърди вицепрезидентът на AMD.

Наскоро компанията съобщи, че през 2013 г. нейните ускорени процесори (APU) ще съдържат ARM ядра Cortex-A5. Засега липсва яснота какво точно ще извършват тези ядра в състава на APU. Няма никакви пречки обаче да бъдат обединени архитектурите x86 и ARM в един чип, уверява Пейпърмастър.

Коментари по темата: „AMD иска да обедини архитектурите x86 и ARM”

добавете коментар...

  1. бай хуй

    Бонго не се излагай като прост селянин, моля ти се ” И ARM и x86 са подобни неща ” нямат ама нищо ама нищо общо, АРМ е съкратен набор от инструкции, x86 е пълен набор от инструкции, сега, че декодиращото устройство може да разбира и двата вида инструкции и да ги изпълнява, това е друга манджа….

  2. бай хуй

    Тук колко програми сте написали, май нито една, като гледам…

    С развиването на архитектурата, много ясно че и инструкциите ще се променят..

  3. Бонго

    Повечето коментари по-долу са от някакви хора, за които процесорите и "архитектурите" са понятни почти колкото китайски език. Що се обаждате като сте толкова неориентирани? фон ноймановска, дрън дрън. И ARM и x86 са подобни неща – цялата идея е да направим мега-универсален процесор с цел да го купуват повече. Едно време се измисляха подобни идиотщини като PC и Macintosh в един корпус – да е универсално. Накрая излиза, че си купуваш едно ненужно нещо покрай другото.

  4. Бонго

    PS: уточнение – тия от FB коментарите са по-заблудените, не както писах "по-долу".

  5. Боби

    х86 като архитектура е архаизъм. Навремето ми харесваше, че лесно се пишеше на асемблер. Но с разнотипните си формати на инструкциите създава доста проблеми за изпълнението им на висока скорост- при възникването инструкция се е изпълнявала поне за 4 такта. Сега оптимизациите изискват по няколко в секунда за по-голяма скорост, за което се явяват пречка. Те и АРМ до някъде с простотата си са също неефективни. Има нов тип паралелни архитектури, позволяващи по-голям брой изпълнени инструкции на такт, не са масово разпространени. С обединяването си на 2-те архитектури, ще може да се изпълняват едновременно програми за различни платформи, което е плюс и ще е по-безпроблемен преходът към АРМ, както се очертава, което най-вероятно ще се подкрепи от майкрософт и много от потребителите. АМД не е толкова губеща фирма, тя въведе х64 надстройката към х86 безболезнено, че да останат съвместими и с повишени възможности. Сега се готви и 64бит разширение на АРМ, за да може да навлезе пълноценно в сървърният сегмент. Другото предимство на АРМ е, че консумира по-малко и може да се дигне на по-висока честота.

  6. голЕм разбирач

    ARM архитектурата е едно блато. Защо им е на тези навлизат на пазар където се предлагат процесори за по 8$. Пример Cortex-A8 на Allwinner (А10)? Агнията на един губещ играч…

  7. re Train

    x86, е бъдещето.Intel е ивестирала доста ресурси в оптимизация на аритектурата и мисля че има доста нови скрити оптимизации като инструкции.Ако решат да извадят всички козове могат да убият конкуренцията на момента с мобилен чип от ново поколение но това би убило бъдещето на основният им бизнес.

  8. Ivan

    Занимават се глупости вместо да увеличават работна честота, производителност и ефективност на процесорите. За какво да слагат всякакви боклуци в чипа от пусто в празно?

Коментар