Слушалките били опасни като реактивен двигател

Слушалките от всички типове са опасни, могат да увредят нервните клетки и да причинят временна загуба на слуха, алармираха учени от университета на Лестър, Великобритания.

Досега се знаеше, че звуци по-силни от 110 децибела могат да предизвикат сериозни проблеми, вкл. временна загуба на слух или тининус – звънене и свистене в ушите, без да има външен източник. За първи път учените успяха да наблюдават тези ефекти и поражения на клетъчно ниво.

Слушалките от потребителски клас, използвани заедно с медийни плейъри, могат да повредят органите на слуха толкова силно, колкото звукът от двигателя на реактивен самолет, твърдят учените, цитирани от TGDaily.com.

Изследването разкрива последователността от събития между въздействието на силен шум и загубата на слух. Анализът на пораженията на клетките може да се окаже изключително ценен за медицината, в частност за намиране на път за лечение на загубата на слух, коментира Мартин Хаман, учен от екипа, провел изследването.

Нервните клетки, които предават електрически сигнали от ухото към мозъка, имат особено покритие, наречено миелинова обвивка – то помага на сигнала да минава през клетката. Въздействието на силен звук може да лиши клетката от тази обвивка, в резултат на което се влошава преминаването на електрическите сигнали, респ. се губи ефективността на предаване на информация от ухото към мозъка.

Впоследствие обаче нервните клетки се пренастройват, обвивката се възстановява и човек възвръща слуха си.

„Сега разбираме защо в определени случаи загубата на слух може да бъде обратима”, коментира д-р Хаман. „Показахме, че загубата на обвивка на половината нервна клетка наподобява загубата на изолация на кабела, който свързва усилвателя с колонките. Ефектът обаче е обратим и след три месеца слухът се възстановява заедно с обвивката на слуховия нерв”, пояснява ученият.

Коментар