Арестуваха съосновател на Pirate Bay

Полицията в Камбоджа арестува Готфрид Свартхолм, съосновател на торент тракера Pirate Bay. Той изчезна от Швеция, след като бе осъден на затвор и глоба за нарушаване на авторски права, предаде CNET.

Министерството на външните работи на Швеция е потвърдило ареста на Свартхолм в Пном Пен. Според официалното изявление, Свартхолм е бил в международен списък с издирвани престъпници. Предполага се, че шведът е извършил престъпления в областта на информационните технологии.

Камбоджа няма споразумение с Швеция за екстрадиране на престъпници. Засега не е известно каква ще бъде съдбата на съоснователя на Pirate Bay.

През 2009 г. Свартхолм и неговите колеги Питър Сунд, Фредрик Нейдж и Карл Лундстром бяха обвинени в това, че са предоставили за всеобщ достъп 33 файла, защитени с авторски права. Всеки от тях бе осъден на една година затвор, а сумарно глобата им възлезе на $3,6 милиона.

На първото заседание по обжалването през 2010 г. Свартхолм не се появи, а неговите адвокати представиха медицинско свидетелство, че се намира в болница в Камбоджа. Обвиненият не присъства и на следващите заседания, след което властите загубиха следите му. Свартхолм трябваше да влезе в затвора през януари т.г.

Коментари по темата: „Арестуваха съосновател на Pirate Bay”

добавете коментар...

  1. dou

    Хора като него ще бъдат запомнени и реабилитирани след време, когато човечеството поумнее и започне да се отърсва от алчността, а въшките, които са ги осъдили, ще потънат в заслужено забвение.

Коментар