Идея: суперкомпютър от телефони

Немски учени от Техническия университет Брауншвейг лансираха идеята за създаване на суперкомпютър от мобилни телефони на места, където се струпват много хора, съобщи newscientist.com.

 

Едно мобилно устройство притежава незначителна изчислителен ресурс – около 5,8 млн. изчисления в секунда, но с помощта на безжични мрежи и USB връзки може да се постигне сумарно суперкомпютърна мощ.

За изграждане на суперкомпютрите ще се прилага т.нар. модел на краудсорсинг (колективен разум), като вместо хора доброволци за решаване на поставените задачи се използват техните мобилни телефони.

Устройствата могат да бъдат обединени в единна изчислителна мрежа с помощта на Wi-Fi в места със струпване на много хора – например гари. Суперкомпютърът от телефони би могъл да извършва необходимите изчисления за прогнозиране на времето.

Немските учени вече са провели обнадеждаващи тестове с подобен суперкомпютър, съставен от мобилни телефони под управление на операционна система Android.

по темата: „Идея: суперкомпютър от телефони”

добавете коментар...

  1. усер

    Ами то като го вградят като възможност в ОС-а: "няма неискам"
    Освен това сега тъпаците и без това си слагат игрички и какво ли не, като всички казват че искат пълен достъп до нетя, до данните, до смс-и, до телефонна и т.н., ама те свалят, играят и не мислят.

    Не давай на селянина химикалка, че ще си извади окото.

    Та и сегашните 90% от усерите са тъпи та дрънкат, голяма работа че ще им точат батериите, те данните им точат, та дори пращат смс-и за тяхна сметка.

    А за батерията ще си сложат приложение с за соларно зареждане (в андроид има и такова, много популярно с милиони доунлоди).

  2. User

    Единствено практично приложение на това е за вируси. Кой ще иска доброволно да участва при положение, че ще му се разрежда по-бързо батерията на телефона?

Коментар