Интегрирана система за наблюдение пази българо-турската граница

Интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница бе открита днес в Свиленград, в рамките на ангажимента на българското правителство за осигуряване на надеждна външна граница на Европейския съюз. 58 километра модерни технологии (в участъка от ГКПП – Капитан Андреево до ГКПП – Лесово) охраняват зоната на най-голям миграционен натиск, като предстои включване в системата и на останалата част от българо-турската граница.

Заедно със системата „Синя граница” се реализира стратегията за интегрирано гранично управление за предотвратяване на съвременните заплахи – тероризъм, трафик на хора и наркотици.  Стойността на проекта е над 12 000 000 евро, като средствата са осигурени изцяло чрез национално финансиране. Изпълнител на проекта в периода 2010-2012 г. е консорциум „Ериксон Словакия-България”.

Структурата на интегрираната система включва отделни йерархични нива – периметрова сигнално-охранителна система, стационарни и мобилни постове за техническо наблюдение, локален и регионален координационни центрове.

Периметровата сигнално-охранителна система е разположена в непосредствена близост до държавната граница. Тя включва сензори и термовизионни камери. Данните от сензорите и видеоизображението от камерите за наблюдение се предават чрез изградената комуникационна мрежа за достъп до стационарните постове. Чрез опорната комуникационна мрежа те постъпват в координационните центрове.

Мобилните постове за техническо наблюдение са базирани на високопроходими моторни превозни средства, оборудвани с мултисензорни системи за видеонаблюдение. Информацията от воденото наблюдение се предава в реално време посредством безжична мрежа за комуникация към стационарните постове и оттам – към координационните центрове.

Стационарните постове за техническо наблюдение са разположени на стратегически височини в близост до държавната граница. Оборудвани са с радиолокационна станция и мултисензорна система за наблюдение, включваща дневна и термовизионна камера и лазерен далекомер. Освен наблюдение, постовете обединяват, обработват и предават дистанционно постъпващата информация от всички други елементи на периферната система. Системи за непрекъсваемо захранване с ток и дизелови генератори гарантират работоспособността на постовете при всякакви условия.

Локалният координационен център е разположен в сградата на ГПУ- Свиленград. Оборудван е с работни места за трима оператори и един главен оператор. Мониторите на всяко работно място изобразяват актуалната ситуационна картина в района на интегрираната система. Постъпващата в координационния център информация дава възможност за своевременна реакция на граничните патрули при установяването на нарушения. Информацията се записва в база данни и се архивира.

Регионалният координационен център е разположен в РД „Гранична полиция” – Елхово. Оборудван е с две работни места за оператори и едно за главен оператор. Осъществява общо администриране на интегрираната система и централизирано управление на силите съобразно оперативната обстановка. Цялата информация, налична в локалния координационен център, включително и архивите, е достъпна и в регионалния, като двете бази данни са изцяло синхронизирани.

Системата гарантира 100-процентова ефективност на граничното наблюдение в участъците с най-силен миграционен натиск. От въвеждането на системата в експлоатация до момента всички лица, предприели опит за нелегално преминаване в наблюдаваните участъци, са задържани, уточниха от МВР.

Коментар