ЕК иска задължително 40% жени в бордовете

 
 
Европейската комисия ще застави бизнеса да уважава правата на жените мениджъри. Компаниите, които се търгуват на борсата, ще бъдат принудени да назначат жени на не по-малко от 40% от местата в борда на директорите. Ако не направят това до 2012 г., публичните компании рискуват да бъдат глобени или наказани по други начини, съобщи Файненшъл Таймс, позовавайки се на копие от документа за реформа на трудовото законодателство.

Брюксел смята, че в момента е налице сериозно неравенство между половете. Според официалната статистика, през януари 2012 г. жените са заемали само 13,7% от управляващите длъжности в големите публични компании.

Някои страни в ЕС, вкл. Франция, Италия, Испания и Нидерландия, вече установиха национални квоти за съотношението мъже-жени в управлението. Опитите за строго регулиране обаче срещат съпротива от страна на Велиокобритания и Швеция, които нямат квотен принцип в момента.

Законопроектът на Комисията ще бъде представен официално от еврококомисаря по гражданските права Вивиан Рединг през октомври т.г. Документът може да бъде одобрен с просто мнозинство от Европейския парламент, макар и със сложен процес на гласуване. Така Великобритания и Швеция, дори обединени, няма да могат да попречат за въвеждане на реформата.

Законопроектът предвижда компаниите с щат над 250 души или приходи от над 50 млн. евро всяка година да представят доклад за половия състав на бордовете на директорите. Компаниите, които не спазват квотите, ще бъдат глобявани или лишавани от възможности да получават правителствена помощ и да изпълняват държавни поръчки.

Вивиан Рединг разработи законопроекта след провал на програмите за доброволно осигуряване на равнопоставеност на половете сред топ мениджърите. Делът на жените в бордовете се увеличава само с 0,6% годишно, сочи статистиката. Динамиката в отделните държави на ЕС е различна, което дава непланирани резултати.

Големите компании се съпротивляват на въвеждането на квоти и призовават Рединг да изчака със законопроекта. Според тях, сериозни промени във висшето ръководство са  неуместни в условията на криза в еврозоната.

Предложенията на ЕК игнорират спецификата на условията в различните сектори и компании. Не се вземат предвид механизмите на работа и обновяването на състава на бордовете на директорите, коментира Педро Оливейра, съветник по въпросите на управлението в работодателската организация Business Europe.

по темата: „ЕК иска задължително 40% жени в бордовете”

добавете коментар...

  1. Гост

    Защо трябва да се налага такова решение? Фирмите сами трябва да си решават кой е кадърен и кой не за тази работа!

  2. Дискриминация

    Що за дискриминация! Не трябва ли да е 50 на 50%?

    Освен това не трябва ли Международната и Междупланетната Харта за Правата на Жените да се допълни с нов член, гарантиращ им правото да имат пенис, мустаци, брада, дълбок басов глас, тесен таз и яки мускули, както може би и правото да сключват граждански брак с автомобили и египетски пирамиди или поне – с панелни блокове?

  3. Dolf

    Вече ще се пръснат от простотия,ами ако са глупави и неможещи и завлекат фирмите надолу,а?

Коментар