Излезе Windows Server 2012 с фокус върху облака

Microsoft пусна Windows Server 2012, разработен с фокус върху облачните технологии и ориентиран към модерния център за данни. Компанията лансира продукта като основополагащо звено на Cloud OS (облачна операционна система).

„Операционната система винаги е била сърцето на ИТ и сега навлиза в епоха на ренесанс в новия свят на облачни услуги, свързани устройства и големи обеми от данни”, заяви  Сатя Надела, президент на бизнес групата „Сървърни технологии и средства за разработка“ в Microsoft.

Наследството на? компанията ?в операционните системи,? ?приложенията и облачните услуги й дава възможност да предостави Cloud OS, базирана на Windows Server и Windows Azure, която подпомага клиентите в изграждането на „центрове за данни без ограничения”, допълни Надела.

Windows Server 2012 разширява дефиницията на сървърна операционна система със значителни подобрения във виртуализацията, съхранението на данни, мрежовата свързаност и автоматизацията. В комбинация с Windows Azure и System Center, Windows Server 2012 дава на потребителите възможност да управляват и разработват приложения и услуги в частни, публични и хибридни облаци.

Проучване сред 70 организации, внедрили Windows Server 2012 още преди наличието на финалната версия, показва, че те очакват средно 52% намаление на сривовете, 41% по-малко време за внедряване на нови работни процеси и спестяване на 15 часа работно време годишно на служител. 91% от компаниите в изследването очакват намаление на труда за администриране на сървъри и 88% по-малко време за управление на мрежи, съобщи Microsoft.

Българската ИТ компания „Би Ес Ейч” ООД, съвместно с ИТ екипа на „Борика – Банксервиз” АД реализираха „Proof of Concept” проект в тестова среда, който обхваща виртуализация с Hyper-V клъстери, цялостна AD DS и AD CS инфраструктура, DHCP Failover, DNSSec, Dynamic Access Control и др.

Борика-Банксервиз АД играе роля на основна информационно-технологична инфраструктура на платежната индустрия в България. От компанията коментираха, че нововъведенията в Windows Server 2012 и цялостното решение на Microsoft в областта на облачните услуги и виртуализацията подпомагат работата на екипа, като същевременно предоставят изчистен и ценово-ефективен модел.

Коментар