Atom може да навлезе в евтините смартфони

Процесорите Intel Atom може да навлязат масово в смартфоните от начално ниво. На изложението IFA 2012 Intel демонстрира редица устройства с Atom, разработени от негови партньори – моделите Grand X IN от ZTE, San Diego от Orange, K800 от Lenovo и Xolo X900 от Lava.

 

Motorola – първият голям производител на мобилни устройства, сключил споразумение с Intel, планира да пусне смартфон с Atom този месец. Премиерата на модела ще се състои в Лондон, съобщи digitimes.com.

Продажбите на Atom смартфони от Motorola и ZTE ще бъдат от критично значение за плана на Intel да наложи мобилния си чип, тъй като до този момент реакцията на пазара към подобни продукти, предлагани от регионални доставчици, не вдъхва оптимизъм.

Intel не успя да убеди производителите на мобилни устройства да възприемат едноядрените Atom процесори. Конкуренти на компанията като Nvidia, Samsung и Qualcomm вече произвеждат масово четириядрени мобилни чипове, а MediaTek, Texas Instruments, Marvell и ST-Ericsson пускат двуядрени процесори за смартфони.

Очаква се китайски производители и регионални доставчици на услуги да предложат Atom смартфони от начално ниво. Цените на подобни устройства ще се колебаят около 150 долара, според източници от тайванската индустрия.

Коментар