Apple вдига заплатите във Foxconn

Apple е субсидирала скорошното повишение на заплатите във Foxconn – компанията, която произвежда по-голяма част от продуктите на американския ИТ гигант.

В допълнение, Apple е финансирала и разширение на производствените мощности на своя ОЕМ партньор, твърди Apple Insider, позовавайки се анализатор от Berenbeerg Bank.

С това се обясняват свиването на маржа на печалбата при Apple за последното тримесечие и същевременно ръстът при Foxconn. Твърди се, че Apple субсидира 25% от увеличението на заплатите, което е трето поред в последните години.

Генералният директор на Foxconn Тери Гоу вече заяви публично, че Apple е готова да понесе част от разходите за подобряване на условията на труд в заводите на тайванския контрактен производител по настояване на Асоциацията за справедлив труд. По-рано организация инспектира Foxconn и установи редица трудови нарушения.

Foxconn се прочу с поредица самоубийства на нейни работници в заводите в Китай. Макар и разследванията да изтъкваха различни причини за инцидентите, повечето анализатори са на мнение, че именно лошите условия на труд, съчетани с ниско заплащане, подтикват работниците към самоубийства.

Коментари по темата: „Apple вдига заплатите във Foxconn”

добавете коментар...

  1. :)

    MNSP, правилно уточнение. Е, според властите в Китай, Тайван са по-скоро отцепници (officially the Republic of China), но тва е тотално друга тема (c:

  2. Балканджия

    "..заводите са в Китай, а отскоро и в Бразилия.."
    И в Турция също

  3. MNSP

    уточнение – Foxconn са тайванска компания, но заводите са в Китай, а отскоро и в Бразилия

  4. :)

    Сега чакаме хейтърите да се намесят, да разкажат ква долна компания са Apple. Само за справка – Foxconn са Китайска компания, и Apple не им дължат нищо. Същите тези Foxconn сглобяват компютри за доста други западни компании (като Dell, HP, MS, и прочее).

    Между другото, излязоха няколко статии, че Samsung издевателстват над персонала си в няколко Китайски фабрики. Не давам връзка, имате си Google да ровите.

Коментар