Ще признават умения, придобити извън училище

Европейската комисия приканва държавите членки да признават уменията, придобити извън училището и университета. Инициативата, обявена миналата седмица, е в рамките на стратегия за създаване на работни места и  растеж.

Предложението на ЕК има за цел да разшири възможностите за намиране на работа, по-специално за безработните млади и за хората, които нямат почти никаква формална квалификация, като например по-възрастните и нискоквалифицираните работници. Освен това то се стреми да подобри достъпа до висше образование, особено за по-възрастните учащи се.

В срок до 2015 г. държавите-членки трябва да създадат национални системи за валидиране на неформалното и самостоятелното учене. Това би дало възможност на гражданите да придобият пълна или частична правоспособност на базата на умения и компетентности, придобити извън системата на формалното образование, поясняват от Брюксел.

В момента единствено Финландия, Франция, Люксембург и Нидерландия разполагат с пълноценно работещи системи за валидиране на неформалното и самостоятелното учене.

„Неформалното учене” протича във формална учебна среда и по принцип не води до придобиване на квалификация или диплома. То включва обикновено курсове, работни ателиета, конференции или семинари.

„Самостоятелното учене” протича на различни места, като например у дома, на работното място, към някакво сдружение и в рамките на ежедневното общуване с хората; то включва учене на езици, изучаване на културните норми и обноски.

Предложението на Комисията ще бъде обсъдено от Съвета и се очаква да бъде прието от министрите по въпросите на образованието и младежта на 23 и 24 ноември.

Коментар