Ненужни CD-та и DVD-та пестят пластмаса за лаптопите

Японската компания Fujitsu е разработила нова система за рециклиране, която превръща изхвърлените CD-та и DVD-та в предни панели за преносими компютри. Оптичните устройства и носители се събират, сортират и рециклират в петте центъра за рециклиране на фирмата в Япония, съобщи GreenTech.bg.

Пластмасите са един от най-големите замърсители на околната среда: не се разграждат в природата и се трупат из сметищата, а и не само там – из планините, моретата и океаните. Рециклирането на пластмаса не е толкова просто, колкото мнозина си представят – това не е като да хвърлим множество парчета пластмаса в голям казан, да ги стопим и отлеем в нови форми.

За да постигне свойствата на материалите, използвани в производството на ноутбуци, Fujitsu идентифицира, събира и използва пластмаси от един и същ тип. Дори и тогава може да има едва доловими разлики, примеси или визуални дефекти, които да попречат на използването им, поясняват от компанията.

Поликарбонатите от CD-та и DVD-та вече са идентифицирани като подходящ източник, който освен това не съдържа замърсители като химикали за потискане на горенето. По време на процеса на раздробяване и разделяне изходният материал се подлага на контрол на качеството чрез проверки в база данни за управление на риска при работа с химични вещества, разработена от Fujitsu Laboratories. Целта е да се гарантира спазване на законовите изисквания относно химическия състав на компонентите, използвани в производството на преносими и настолни компютри.

Това не е всичко. Работи се и за допълнителни подобрения в качеството на рециклираните пластмаси, благодарение на сътрудничество с фирмата за почистване и обработка на пластмаси PANAC Industries и производителя на смоли Idemitsu Kosan Co Ltd.

Рециклираната пластмаса преминава през смесване, преди да бъде оформена във вид на нови предни панели за 12,1-инчовия Lifebook P772 / E – бизнес лаптоп от летния каталог на Fujitsu. Компанията очаква нейната технология да намали използването на нови пластмаси с повече от 10 тона годишно, както и да намали емисиите на CO2 от производствените процеси с 15%.

Коментар