500 млн. са абонатите на облачни услуги през 2012

До края на годината броят на абонатите на облачни услуги за съхранение ще достигне 500 милиона, в сравнение с 300 милиона през 2011-та, сочат данни на анализаторската компанията iSuppli.

Очаква се ръст и в следващите години. През 2013-та броят на облачните абонаменти ще се увеличи с 25% до 625 милиона. В близките пет години ежегодният ръст ще бъде двуцифрен, а към 2017-та броят на хората, които ползват облачни хранилища, ще достигне 1,3 милиарда.

Облачните услуги придобиват все по-голямо значение в съвременния свят, тъй като на преден план излизат мобилните устройства от рода на смартфони и таблети. Списъкът от доставчици на услуги е разнообразен – от  оператори на безжични мрежи и ИТ гиганти като Google, Microsoft, Apple и Amazon до компании, специализирани изключително в облачните услуги за съхранение на данни като Dropbox, Barracuda, Carbonite и др.

Според анализаторите, предоставянето на отделна услуга за съхранение на данни е неизгодно от финансова гледна точка. Ето защо доставчиците трябва да развиват съпътстващи услуги, които да им донесат печалба.

Коментар