Почина създателят на първия лаптоп

На 69-годишна възраст в събота почина изобретателят на първия лаптоп Бил Могридж. През 1979 г. той създаде първия по рода си мобилен компютър Grid Compass, използван за целите на НАСА.


Бил Могридж създаде първия портативен компютър Grid Compass (снимка: IDEO)

В последните няколко години Могридж управляваше музея за дизайн Купер Хюит в Ню Йорк. Смъртта му е настъпила вследствие на заболяване от рак, съобщи Асошиейтед Прес.

Билл Могридж завършва специалност по дизайн в лондонски колеж, след което заминава за САЩ, където проектира медицинско оборудване. През 1969 г. Могридж се завръща в британската столица и основава компанията Moggridge Associates. Първият й комерсиален продукт е тостер по поръчка на Hoover.


Grid Compass бе тестван на борда на космическата совалка

Плез 1972 г. Бил Могридж започва работа по проект за портативен компютър, но не стига до етап на производство. Седем години по-късно промишленият дизайнер открива офис в Калифорния, а един от първите му клиенти става НАСА. Космическата агенция поръчва на Могридж да създаде първия в света портативен компютър.

Лаптопът Grid Compass разполага с 340 KB оперативна памет, 8-мегахерцов процесор и луминесцентен екран. Моделът с цена около 8 000 долара се ползва дълго време в правителствените структури на САЩ, като е пробван и на борда на космическата совалка от астронавта Джон Крaйтън.

Коментар