ИТ разходите ще нараснат с 6% тази година

Въпреки неблагоприятната икономическа ситуация разходите за ИТ в световен мащаб ще нараснат с 6% през 2012 г., прогнозира IDC. За сравнение, през миналата година бе регистриран ръст от 7%.

Анализаторската компания очаква общият обем на ИТ разходите, с отчитане на телекомуникационните услуги, да достигне 3,6 трлн. долара през настоящата година.

2012-та се оказа сложна за много ИТ доставчици. Въпреки това повечето от тях отчетоха позитивни резултати през първото полугодие. Спадът при сървърите, периферните устройства и персоналните компютри се компенсира от ръста в сегментите на софтуера, системите за съхранение на данни, корпоративното мрежово оборудване и мобилните устройства.

Разходите за ИТ в САЩ ще нараснат с 5,9% тази година, спрямо 8,5% през миналата. Европа изостава съществено с прогнозиран ръст от само 1%, без отчитане на мобилните устройства. Япония пък ще отбележи 2% ръст на ИТ разходите тази година.

Развиващите се пазари продължават да демонстрират по-добри резултати. Страни като Китай, Индия, Бразилия и Русия ще постигнат ръстове в диапазона от 11 до 14%.

Излизането на Windows 8 ще съживи пазара на персонални компютри. През 2013 г. разходите за ИТ ще нараснат отново с 6%, достигайки 2,1 трлн. долара без телекомуникационните услуги, прогнозира IDC.

Коментар