„Желязото” на iPhone 5 струва $167,5

Специалисти от компанията UBM TechInsights изчислиха стойността на компонентите, от които е направен iPhone 5, преди още смартфонът да е излязъл на пазара. Твърди се, че „желязото” на новия епълски продукт струва $167,5, което е с $55,5 повече спрямо компонентите на iPhone 4 и с $35 повече спрямо iPhone 4S със същия обем памет.

Най-скъпият елемент в iPhone 5 е чипът A6, оценен на $28. За сравнение, едночиповите схеми на iPhone 4S и iPhone 4 струват съответно $21 и $14.

Увеличени са също цените на компонентите за мрежова връзка и GPS. Докато при iPhone 4 те струват $11, а при iPhone 4S – $14, то в iPhone 5 стойността им вече е $25, заради поддръжката на HSPA+ и LTE.

Въпреки повишената себестойност, Apple предлага iPhone 5 при същите условия, както и неговите предшественици. Версия на смартфона с 16 GB памет струва 199 долара при сключване на двугодишен договор с оператор.

iPhone 5 излиза на ключови пазари на 21 септември, като до края на годината моделът ще стане достъпен в 100 страни по света.

Коментари по темата: „„Желязото” на iPhone 5 струва $167,5”

добавете коментар...

  1. :)

    Всъщност, надценка от 700% идва от няколко допълнителни фактора:
    1. В цената на компонентите не се включва сглобяването и опаковането.
    2. Не се включва транспорта до всички точки на света.
    3. Не се включват всички данъци и такси, които се плащат за устройството.
    4. Никой не брои цената за разработка на софтуера, който е на устройството. Тва за безплатния обяд може и да сте го чували вече, да не повтарям излишно.

    Всъщност, всички стоки имат производствена цена в пъти по-ниска от продажната.

  2. lkjhgfdsa

    Айфон 5 сега май е някъде около 1400лв. Хардуера му е за 200 лева-печалбата им наистина е огромна. Много малко търговци могат да си позволят 700% надценка.

  3. :)

    И един мърмот завива шоколада в станиол….
    Айде стига с тоя маркетинг – iPhone 8 сигурно даже и на загуба ще го продават. Интересно как примерно камерата за толкова време е на същата цена…. Най-вероятно даже 5-цата излиза на по-ниска цена от 4S.

Коментар