Европа ще развива ускорено робототехниката

Европейската комисия, бизнесът и научната общност се договориха за създаване на публично-частно партньорство в областта на робототехниката. Целта е увеличаване на дела на европейските дружества в световния пазар на робототехника, който възлиза на 15,5 млрд. евро годишно, съобщиха от Брюксел.

Представители на европейските производители на робототехника и научноизследователски институти се присъединиха към заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус за подписването на меморандум за разбирателство – първа стъпка към публично-частно партньорство, което ще стартира през 2013 г.

Вследствие на използването на един милион индустриални робота в световен мащаб са създадени или запазени три милиона работни места, сочат анализите. Европейската робототехническа промишленост има забележителни успехи, като на нея се пада около една четвърт от световното производство на промишлена роботехника, а делът ? на пазара на професионалната обслужваща робототехника възлиза на 50%.

Очаква се през идващите години пазарът на домашни роботи и професионална обслужваща робототехника да нарасне с 40%, като най-силен ще бъде растежът при приложенията в сферата на спасителните операции, сигурността и професионалното почистване. До 2020 г. обслужващата робототехника може да достигне пазарен обем, надхвърлящ 100 млрд. евро годишно.

През последните пет години Европейската комисия финансира с приблизително 600 млн. евро повече от 120 научноизследователски проекта в областта на робототехниката. Предмет на техните изследвания са анализът на сцена и ситуация, възприемането на света чрез изкуствени сетива (компютърно зрение, тактилна обратна връзка и др.) и физическото поведение, като например хващане на предмети или придвижване в ежедневна обстановка.

Изразено парично, световното търсене на роботи и свързани продукти през 2010 г. достигна близо 15,5 млрд. евро, в това число около 3 млрд. евро в Европа.

Неотдавнашно проучване на Евробарометър за робототехниката показа, че над две трети от гражданите на ЕС (70%) гледат положително на роботите. Повечето са съгласни, че роботите „са необходими, тъй като могат да вършат работа, която е прекалено трудна или опасна за хората” (88%), както и че „те са нещо добро за обществото, тъй като помагат на хората” (76%).

Коментари по темата: „Европа ще развива ускорено робототехниката”

добавете коментар...

  1. Usera

    Точно това е грешката, че всички се смеят и подценяват китайците. Да вярно е, правят ментета и боклуци, НО правят също и качествени и работещи неща – много хора не осъзнават, че почти цялата електроника, домакински уреди, памети, TV, монитори, компютри и да не изброявам повече, които ползваме се произвеждат от жълтурковци от Китай, Тайван, Корея.

  2. karadev

    аве мани ги тез китайци с техните ментета, децата по трудово обучение им ги сглобяват техните боклуци. само една забележка към автора на статията, не се пише робоТОтехника, ами само роботехника. и аз правя грешки на мойте сайтове ама все пак, само казвам 🙂

  3. Usera

    Ха, закъснели са вече, не могат да се справят с идеалната комбинация китайци + китайски роботи.

Коментар