iPhone 5 ще удвои рекорд на своя предшественик

Появата на iPhone 5 изостри конкуренцията между водещи анализатори. Първите данни за поръчките на новия смартфон дават основание за смели прогнози.

В рамките само на едно денонощие са поръчани 2 милиона броя от iPhone 5, докато при предходния модел iPhone 4S бяха поръчани 1 милион устройства за същия период.

iPhone 5 излиза по магазините в петък, 21 септември. Според повечето експерти, новият смартфон на Apple ще удвои рекорда от 4 милиона продадени устройства през първия уикенд на модела 4S.

Питър Мисек от Jefferies & Co очаква Apple да продаде 8 милиона броя от iPhone 5 през дебютния уикенд, заедно с предварителните поръчки. Джин Мунстер от Piper Jaffray посочва по-широк диапазон на продажбите за същия период – между 6 и 10 милиона броя, най-вероятно 8 млн.

Мунстер припомня, че през 2011 г. броят на предварителните заявки за iPhone 4S възлизаше на 25% от общия обем на продажбите за първия уикенд. Ако ситуацията се повтори, продажбите на iPhone 5 ще достигнат 8 млн. броя за периода.

Анализаторът Хораци Дедю от Asymco се ангажира с прогноза от 6 милиона броя за новия модел, отчитайки динамиката на продажбите на iPhone в предходните години.

Най-скромен в прогнозите е Шау Уу от Sterne Agee & Leach, който очаква продажбите на iPhone 5 пред уикенда да се движат в диапазона от 3 до 3,5 млн. броя. Неговата оценка се базира на прогноза за продажбите през цялото тримесечие. Според Шу, до края на годината Apple ще реализира между 27 и 46,5 млн. смартфона от новия модел.

Коментар