Експерт опроверга твърденията на Нели Крус

Твърденията на вицепрезидента на Европейската комисия Нели Крус, че имаме проблем с интернет в селата, и че проникването на интернет в България е само 50%, бяха опровергани от Димитър Ганчев, един от най-добрите специалисти по интернет у нас.

Само един европейки град е по-добър от София по отношение на качеството на интернет, заяви Ганчев пред телевизия Bulgaria On-Air. На практика у нас интернетът е 100% високоскоростен. Нито един оператор не предлага „невисокоскоростен” интернет, допълни експертът.

Според него, разминаването в оценките се дължи на факта, че изследванията на Европейската комисия не отчитат кварталния LAN достъп, който е силно развит у нас.

Технологично стоим много добре, поради занижения контрол от държавата в началото, в резултат на което доставчиците изградиха необезпокоявани мрежите си, опъвайки кабели буквално по дърветата, коментира Ганчев.

Що се отнася до „проблема” в селските райони, изтъкнат вчера от Нели Крус, такъв също не съществува. Как да прекараш интернет в село с трима души, попита риторично Ганчев. Няма интернет в селата, защото няма търсене.

Ако хората в селата се нуждаят от интернет, те могат да ползват мобилен интернет, тъй като операторите осигуряват покритие навсякъде.

Проблем е всъщност това, че администрацията не осигурява е-услуги. Тогава интернет би бил необходим в селата. Хората от селското стопанство нямат нужда от интернет за развлечение, те са на нивата, коментира Ганчев.

Коментари по темата: „Експерт опроверга твърденията на Нели Крус”

добавете коментар...

  1. MVP

    Браво на г-н Ганчев! Много правилно и коректно посочва, че Интернета в България е много бърз и не случайно Нели Крус беше на посещение в България, защото имаме качествата да бъдем Silicon Valley в Европа!

  2. Hi

    Преди седмица бях в Брюксел за 10 дена. Интернета у нас е на светлинни години от тяхния и като скорост и като ниска цена (бях отседнал в хотел на 100 метра от сградата на еврокомисията, а не в някое селце)

  3. MNSP

    Точно така е. Не бива да подценяваме постиженията си специално в интернет. Начина по който се разви тази услуга показва, че ако се даде свобода на българина да е предприемач, той може да постигне много. Но там където е бъкано с ограничения и игрички под масата не става нищо.
    Освен това не бива да позволяваме да ни клишират, че сме изостанали. Специално в интернета сме много по-напред отколкото си мисли г-жа Крус, при цялото ми уважение към нея

Коментар