Задава се остър дефицит на кадри в ИТ бранша

Ако бизнесът на технологичните фирми в България се развива с темповете, с които това се случва днес, до 1-2 години те ще имат нужда от три пъти повече инженерни кадри, заяви Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании, на вчерашната дискусия „Дигиталният дневен ред на Европа – реалност или все още предизвикателство?”.

 „Критичен въпрос е от къде тези високоподготвени кадри ще се появят, каза Брашнаров и добави, че има голяма вероятност софтуерният бранш да запази възходящото си развитие, тъй като през последните години на криза фирмите у нас продължават да отчитат ръст.

Според председателя на БАСКОМ, браншът ще се нуждае от подготвени кадри не само в сферата на програмирането и технологиите. „На всеки софтуерен инженер фирмите са готови да назначат два пъти повече специалисти в сферата на маркетинг и продажби, финанси, консултанти и мениджъри с опит, които биха могли да ръководят комплексни международни проекти”, обясни Брашнаров.

Той определи като ключови компетентности за бъдещите служители в сектора предприемаческите и комуникационни умения, уменията за работа в екип и за постигане на общи резултати. Именно при тези компетентности днес се наблюдава нарастващ дефицит, посочи Брашнаров.

Работа по подготовка на цялостен нов компетентностен модел е инициирана от БАСКОМ в рамките на общата Работна група по образованието на петте водещи технологични браншови организации у нас. Сред тях освен БАСКОМ са Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската уеб асоциация (БУА) и ИКТ Клъстер. Целта на представителите на ИТ бранша е, на тази база да бъдат изготвени нови програми и съдържание за учебните заведения, съвместими с реалните нужди на индустрията.

Коментар