САЩ ще моделират историята на Вселената

Американски учени ще се опитат през октомври да моделират развитието на Вселената. За целта ще се използва суперкомпютърът IBM Blue Gene, известен още като Mira – третият най-бърз в света, с 10 петафлопа пикова производителност, съобщи Gizmodo.com. Твърди се, че за първи път суперкомпютър позволява да бъде извършен толкова мащабен експеримент.

Симулацията в Argonne National Laboratory ще продължи две седмици, като получените данни трябва да дадат отговор на много въпроси околото Вселената. В частност, учените ще проверят редица теории, които обясняват съществуването на света.

Моделирането на Вселената ще започне от момента на Големия взрив и ще обхване еволюцията в продължение на 12 милиарда години. Blue/Gene ще изследва как трилиони частици се движат, разширяват и реагират една на друга по законите на физиката.  

Суперкомпютърът Mira се състои от 48 хиляди изчислителни възела, всеки с по 16 ядра (общо 768 хиляди ядра), поместени в 48 шкафа. Машината използва водно охлаждане и има близо 1 петабайт оперативна памет.

Коментар