Японци предлагат нов аудио формат за Blu-ray

Няколко японски компании предложиха нов аудио формат за запис на Blu-ray дискове. Memory-Tech, Krypton, Q-tec и Camerata Tokyo създадоха за целта алианса „Promotion Group of Blu-ray Disc for High Resolution Audio", който ще налага формата, съобщи CDInfo.com.

 

Аудиото ще се записва на Blu-ray носители с качество 96 KHz/24 бита или 192 KHz/24 бита и кодиране без компресия Linear PCM. Предимство на тази технология е високото качество, тъй като няма загуби от компресия. Недостатъкът е големият разход на дисково пространство.

Новите дискове ще бъдат съвместими със съществуващите  BD плейъри и рекордери. Като се отчита, че в стандарта BD Video е задължителна поддръжката на честота на дискретизация само 96 KHz, а 192 KHz е опция, то на диска ще трябва да се помества един и същ запис в два варианта.

Алиансът ще предложи на звукозаписните компании пълен комплект оборудване за създаване и тиражиране на новите дискове. Първите три албума в новия формат се очакват от Camerata Tokyo още през ноември – това ще бъдат издания, които не са по-скъпи от тези във формат SACD.

Коментар