Sony става най-големият акционер в Olympus

Бордът на директорите на Olympus одобри план за партньорство със Sony, който предвижда инвестиция в размер на 50 млрд. йени, или около 644 млн. долара. Очаква се двете компании да създадат съвместно предприятие за ендоскопи, съобщи Блумбърг.

Срещу финансовата помощ Sony ще получи 10% дял в Olympus и ще стане нейният най-голям акционер. Към момента все още няма официално потвърждение на сделката от нито една от двете компании, но се очаква това да стане по-късно днес.

Алиансът с Olympus ще позволи на Sony, най-големият производител на потребителска електроника в Япония, да разшири присъствието си в сегмента на медицинската техника. Шефът на компанията Казуо Хираи търси нови източници на приходи, тъй като Sony е на загуба вече четвърта година поред.

Olympus, от своя страна, се нуждае от инвестиции, за да подобри финансовото си положение, разклатено сериозно след скандал с нейните висши мениджъри, които бяха уличени, че 20 години са крили загуби чрез схеми с престъпни синдикати.

Освен Блумбърг и японската агенция Nikkei съобщи, че двете компании най-накрая са постигнали споразумение, съгласно което до края на тази година Sony ще изкупи акции на Olympus на цена от над 1400 йени (около 18 долара) за брой.

Коментар