4-ядрените смартфони ще поевтинеят до $100

Към края на 2013-та година в Китай ще се продават четириядрени смартфони на цена 100 долара. За това безпрецедентно поевтиняване ще допринесат конкуриращите се производители на процесори Qualcomm и MediaTek.

През втората половина на 2013 г. ще се появят първите четириядрени смартфони с цени по 150 долара, а към края на годината на пазара ще излязат и устройства от този клас за 100 долара.

Доставките на 4-ядрените MediaTek MT6588 и Qualcomm MSM8x25Q ще започнат през първата половина на 2013 г. Благодарение на тях, производителите на устройства ще предложат модели в ценовия диапазон от 100 до 200 долара.

Новите чипове на Qualcomm позволяват на производителите да съкратят времето за изследване и разработка, както и за пускане на пазара на нови устройства чрез използване на еталонни дизайни, поясняват от компанията пред digitimes.com.

Освен това 4-ядрените еталонни платформи са съвместими с актуалните сега 2-ядрени дизайни, което осигурява лесен преход към решения с двойно повече ядра.

Търсенето на 28-нанометрови процесори превиши очакванията за втората половина на 2012 г., отчита Qualcomm. Именно това е причината за възникналия дефицит на подобни процесори. Очаква се към края на годината проблемът да бъде решен.

Коментар