SES изстреля успешно 52-ия си сателит

Операторът SES S.A. обяви, че новият сателит ASTRA 2F е успешно изстрелян в орбита на борда на ракета Ariane 5 от Куру, Френска Гвиана. Това е 36-тoто успешно изстрелване на сателит на SES на борда на  Ariane, а ASTRA 2F се явява 52-ият сателит във флотилията на компанията.

ASTRA 2F бе построен от Astrium в Тулуза на базата на платформата Eurostar E3000. Той е снабден с Ku- и Ка-честотни транспондери, които ще осигурят висококачествена телевизия директно-до-дома (DTH) и широколентови услуги от ново поколение. Той е първият от трите сателита (ASTRA 2E, 2F и 2G), които са част от инвестиционната програма на SES за осигуряване на заместващ и допълнителен капацитет за Великобритания и Ирландия от позиция 28.2/28.5оЕ.

От октомври 2013 г. новият сателит ще използва допълнителен честотен ресурс, за който има разрешение от Media Broadcast чрез споразумение от 2005 г. Новият ASTRA 2F осигурява Ku-честотен капацитет за паневропейски услуги и за обслужване на Субсахарска Африка. Същевременно Ка-честотни транспондери ще гарантират широколентова услуга на SES със скорости за даунлоуд до 20 Mps.

ASTRA 2F ще поеме без прекъсване обслужването на ключови клиенти като BSkyB, BBC, ITV и Channel 5 и ще осигури допълнителен капацитет за клиенти на SES на 28.2/28.5оЕ. От тази позиция се обслужват над 13 млн. домакинства във Великобритания и Ирландия, уточни Ромейн Бауш, президент и главен изпълнителен директор на SES.

ASTRA 2F има маса при изстрелване 6 т, генерира 13 kW електричество и има проектен живот 15 г. Това е петият сателит на платформата Eurostar във флотилията на SES. След обстойни тестове в орбита ASTRA 2F ще започне да обслужва търговските клиенти в рамките на следващите  няколко седмици.

Коментар