Microsoft може да пусне WP8 смартфон

Освен собствен таблет (Surface) Microsoft може да пусне и собствен смартфон под управление на операционна система Windows Phone 8. Очаква се това да стане през първата половина на 2013 г., според различни източници в интернет, позоваващи се на китайското издание China Times.

От няколко месеца Microsoft разработва WP8 смартфон, разкриват доставчици на компоненти. Устройството ще се продава с марката на софтуерния гигант, според неофициални информации.

Твърди се, че Microsoft не е много доволна от партньорството с Nokia, тъй като финландската компания е продала сравнително малко смартфони Lumia. Ето защо Microsoft планира сама да се заеме с развитие на екосистемата около Windows Phone 8, пускайки и собствено устройство.

Слухът, че Microsoft разработва смартфон със своята марка, се появи за първи път това лято. Предпологаше се обаче, че компанията ще предложи референтен дизайн на устройство, към който ще се придържат нейните партньори-производители.

Основен партньор на Microsoft по линия на Windows Phone е Nokia, която обвърза бъдещето си с тази мобилна платформа, загърбвайки постепенно Symbian. WP устройства предлагат също производители като HTC, Samsung и др., но за момента Nokia е най-големият доставчик на подобни устройства, налагайки марката Lumia.

Коментар