LTE изпреварва WiMAX по брой абонати

За първи път през четвъртото тримесечие на 2011 г. броят на потребителите на LTE мрежи в Южна Корея е надвишил абонатите на конкурентната технология WiMAX, съобщи ABI Research. Същото се случва в САЩ през първото тримесечие на 2012 г. и в Япония – през второто тримесечие.

Анализаторската компания прогнозира, че в тези райони още през 2014 г. потребителите на по-малко популярния стандарт LTE TDD ще превишат тези на WiMAX абонатите. Отчита се слаб ръст на потребителската база на TD-LTE, тъй като тази технология се предлага от сравнително малки мрежови оператори. Ситуацията ще се промени, когато операторите започнат да усвояват TDD спектъра. Така например, компанията China Mobile ще пристъпи към усвояване на TDD в края на 2013 или началото на 2014.

Най-популярното средство за LTE комуникации са мобилните телефони. През 2011 г. на тях се падат 77% дял от техниката с поддръжка на LTE. През настоящата година този процент ще падне незначително, тъй като операторите започват да продават активно външни LTE модеми, а производителите да пускат таблети с LTE модули.

ABI очаква през 2016 г. мобилните телефони да заемат 80% от всички устройства, съвместими с мрежи LTE.

Броят на продадените LTE смартфони тази година ще достигне 25-30 милиона, или 4% от всички доставени „умни” телефони. Ако по-рано операторите на развитите пазари като САЩ, Южна Корея и Япония налагаха смартфони от Samsung, LG, Pantech и HTC, то през 2012 г. картината се променя с излизане на LTE устройства от Apple, Sony и други компании.

В скорошен доклад IHS iSuppli прогнозира, че броят на LTE абонатите в света ще достигне 73,3 милиона към края на 2012 г., което е ръст от 334% спрямо 2011 г., когато бяха продадени 16,9 милиона устройства. През 2013 г. също се очаква внушителен ръст на LTE абонатите – със 181% до 205,7 милиона.

Коментар