Япония наказва интернет пиратите с 10 г. затвор

Интернет пиратите в Япония ги грози затвор до 10 години и глоба в размер на 100 хиляди долара. Властите в страната, която е вторият по големина музикален пазар в света, започнаха активна борба с интернет пиратството, въвеждайки сурови наказания за копиране и разпространение на защитено с авторски права съдържание.

От 1 октомври влезе в сила нов закон срещу интернет пиратите на територията на страната. За неправомерно сваляне и копиране на музика или видео физическите лица ще бъдат наказвани със затвор до 2 години и глоба от 25 хиляди долара. Нарушителите, които качват нелегално съдържание в мрежата, правейки го достъпно за други потребители, рискуват затвор до 10 години и глоба в размер на 100 хиляди долара.

За признаване на престъплението е достатъчно да бъде доказано качване дори само на една песен или филм за общо ползване в интернет. Пиратските дейности са незаконни в Япония още от 2010 г., но реални наказания властите въвеждат едва сега, под натиск от лобитата на местните звукозаписни компании, които отчитат спад в продажбите на музика.

През миналата година интернет продажбите на музика в Япония намаляха с 16%, въпреки че пазарът като цяло нарасна с 8% до 5,2 млрд. долара. По данни на Асоциацията на звукозаписните компании, броят на нелегалните сваляния на музика превишава в пъти купеното съдържание.

Така например, през 2010 г. интернет потребителите в Япония са извършили 440 милиона нелегални сваляния, докато музика е купена 440 милиона пъти. Оттогава насам проблемът с пиратството се задълбочава.

Новият закон е остро критикуван от интернет потребителите. Скоро след огласяване на новите правила хакери атакуваха сайтовете на Върховния съд, финансовото министерство, основните политически партии и лобистките групи, които защитават интересите на носителите на права върху музикалното съдържание.

Коментари по темата: „Япония наказва интернет пиратите с 10 г. затвор”

добавете коментар...

  1. mimosh

    Много интересно как ги броят тия нелегални сваляния

Коментар