Oracle спира временно поглъщанията

Софтуерният гигант Oracle няма да харчи сериозни суми за поглъщания в близките години. Вместо това компанията ще изразходва наличните средства за изплащане на дивиденти, съобщи главният изпълнителен директор Лари Елисън в интервю за телевизия CNBC.

По данни на Блумбърг, досега Oracle е похарчила 50 милиарда долара за поглъщания на 80 компании. Към края на първото тримесечие на настоящата финансова година компанията е разполагала със свободни 31,6 милиарда долара.

“Възможно е в бъдеще да се върнем към сделките. В близките няколко години обаче и ръководството на компанията, и обикновените програмисти ще се занимават с една много важна дейност – продажби на приложения чрез облачна среда, както и продажби на готови инфраструктурни решения за създаване на изчислителни облаци на мощностите на нашите клиенти”, заяви Елисън.

На конференцията Oracle OpenWorld 2012 изпълнителният директор подчерта, че облачните продукти, които предлага Oracle, помагат на клиентите на компаниите да пестят време и пари, тъй като именно тези решения най-удачно се проявяват в много сегменти от софтуерния пазар. Преди няколко години обаче Елисън не вярваше в развитието на облака и го бе нарекъл „пълна глупост”, припомня Блумбърг.

Анализаторската компания Gartner прогнозира, че световните ИТ разходи в сегмента на облачните технологии ще достигнат 109 милиарда долара през 2012 г., спрямо $91 млрд. година по-рано. Очаква се сегментът на публични облачни услуги да расте с 18% годишно в периода от 2010 до 2016-та, докато ИТ пазарът като цяло ще расте с 4%.

От началото на годината акциите на Oracle поскъпнаха с 23% и в момента се търгуват за около 31-32 долара едната. Приходите на компанията за първото тримесечие на финансовата 2013 г., която приключи на 31 август, намаляха с 2,3% до 8,18 млрд. долара, а чистата печалба нарасна с 11% до 2,03 млрд. долара.

Коментар