TDK обеща твърд диск с 6 терабайта

Японската компания TDK демонстрира нова записваща глава за твърди дискове, която ще увеличи плътността на съхраняваните върху магнитната плоча данни от 1 до 1,5 терабита на квадратен инч.

Новата технология ще позволи използване в 2,5-инчовите твърди дискове на плочи с капацитет 1 терабайт, съобщи engadget.com. 3,5-инчовите устройства ще могат да съхраняват до 2 терабайта на една пластина.

TDK използва технология на термомагнитен запис (Heat-Assisted Magnetic Recording, HAMR), която позволява повишаване на температурата на повърхността на диска в областта на записа и увеличаване на плътността на данните.

Компанията обещава дискове с новите магнитни глави през 2014 г. Устройствата ще побират до 6 терабайта информация.

В момента твърдите дискове достигат капацитет 3 терабайта. Потребностите за съхранение на информация обаче непрекъснато нарастват, което подтиква производителите да разработват нови технологии за увеличаване на капацитета.

По-рано тази година Seagate прогнозира, че към 2030 г. на пазара ще се появят 60-терабайтови твърди дискове. Компанията, която е основен доставчик на HDD наред Western Digital, също планира да използва технологията  HAMR.

Коментар