Android e на път да детронира iPad/iOS

Мобилната платформа Android може да отнеме лидерството на iPad/iOS на пазара за таблети. Делът на гугълската платформа на пазара в САЩ възлиза на 48%, по данни на Pew Research Center.

Позициите на Apple са сериозно застрашени, сочат резултатите от проучването. В периода от 16 юли до 7 август Pew е анкетирала 1096 американци. Оказва се, че 52% от тях ползват iPad, 21% притежават Kindle Fire от Amazon (който работи под Android), а сред останалите най-голям дял има Samsung Galaxy Tab (8%).

Наскоро шефът на Amazon Джеф Безос съобщи, че Kindle Fire контролира 22% от пазара в САЩ – удивително колко прав е бил, предвид резултатите от проучването.

Перспективите за iPad се усложняват с появата на Google Nexus 7 и новия Kindle Fire HD, които не бяха включени в изследването на Pew, но в момента се продават доста добре.

За сравнение, през миналата година делът на Apple на пазара за таблети възлизаше на 81%, по данни на Pew. Устройствата с Android имаха само 15%, а останалите 4% се падаха на други платформи.

Коментари по темата: „Android e на път да детронира iPad/iOS”

добавете коментар...

  1. MMSP

    Стив Джобс вдигна толкова високо летвата, че Apple вече има сериозен проблем как да отговори на очакванията. Спешно трябва да търсят друг харизматичен лидер. Няма съмнение, че такива има в индустрията, остава да го намерят.

  2. :))

    Точно пък Kindle Fire с орязаният си андроид , малък екран и липса на камера и микрофон е една конкуренция ….. Поне да беше Nexus 7 да се съглася.

  3. gad

    За (4) не си прав – не 100 от населението има таблети.

  4. stenly

    Apple имат 3 модела ipad срещу хххх андроидски таблети и все още държат фронта …..nice a? 🙂

  5. :)

    1. 98% от интернет трафика генериран от таблети, е от iPad устройства.
    2. Amazon отцепиха своя версия на Андроид още при версия 1.х, с други думи меко казано няма съвместимост. Доста грубо е да се слага в една категория с другите Андроид устройства.
    3. Никак не е ясно как 52% iPad + 21% Kindle + 8% Galaxy Tab = 100% от пазара. Едни 19% се губят.
    4. 1096 американци е под 0.0004% от населението на САЩ. От статистическа гледна точка, този анализ е смешен. Т.е. застъпването на 21% от анализа с твърденията на г-н Безос са или случайност, или по-скоро нагласени данни. Абсолютна стъкмистика.

Коментар