Ще носим 12 пъти повече електроника през 2016 г.

Само след 4 години по тялото на човека ще има 12 пъти повече електроника отколкото в момента, прогнозира компанията IHS. Имат се предвид устройства, които човек носи на ръка или крак, например, или прикрепя към тялото за дълъг период от време. Тези джаджи съдържат чипове и модули за безжична връзка и разширяват възможностите на хората.

През 2016 г. на световния пазар ще бъдат доставени до 171 милиона носими устройства, в сравнение с 14 милиона през миналата година. Анализаторите дефинират четири сегмента: устройства за поддържане на физическа форма и здраве, медицински датчици и приспособления, устройства с промишлено и военно предназначение и устройства за информация и развлечение.

Първата група следи активността и емоционалното състояние на човека, а втората – основните показатели на организма. Третата е предназначена за приемане и предаване на промишлени и военни данни в реално време, докато четвъртата е свързана с начина на живот.

Темповете на развитие на носимата електроника ще зависят от достъпността на устройствата, степента на удовлетвореност на потребителите и като цяло от възможностите, които тези джаджи предлагат. В най-лошия сценарий продажбите на носима електроника ще нараснат трикратно, а оптимистичната прогноза е за 12-кратен ръст до 2016 г.

Миналата година най-популярни бяха медицинските датчици и приспособленията за поддържане на физическа форма и здраве, в частност датчиците за измерване на нивото на кръвната захар. Най-печелившите доставчици в сегмента са Medtronic, Abbott и C8 MediSensor, които са основни производители на подобни устройства.

В близките години най-големи сегменти ще останат именно медицинските датчици и приспособления, устройствата за поддържане на физическа форма и здраве, както и джаджите за информация и развлечения.

Възможни са различни сценарии за развитие на трите сегмента. Не е изключено към 2016 г. последният в момента сегмент да има най-голям дял от пазара – 38% от общите приходи. Прогнозата се основава на предположение за висок ръст при „умните” часовници и очила.

Най-голям потребител на носима електроника са Съединените щати. В разглеждания период статуквото няма да се промени. Очаква се към 2016 г. Европа да заеме второ място, благодарение на търсенето на подобни устройства в здравеопазването. Япония също ще запази позиция на голям пазар основно в сферата на развлеченията.

Коментар