Иззеха десетки компютри с нелицензиран софтуер

Служители на ГДБОП, със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС), проведоха по-рано тази седмица акция срещу нелегалното използване на бизнес софтуер. Обект на проверката бе софийска фирма, специализирана в проектиране, производство и продажба на дигитално аудио оборудване за музикалната и филмова индустрия.

В хода на акцията са открити 24 компютъра с инсталирани върху тях копия на програми, за които не са предоставени документи, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване и използване от страна на фирмата, съобщи СИБС. По предварителни данни, стойността на установения нелицензиран софтуер е около 200 000 лева.

Компютърните системи са иззети като доказателство по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс. На машините са били инсталирани програмите Corel Draw, Windows Server, Microsoft Office Pro, Adobe Acrobat Distiler, Adobe Acrobat Pro, Adobe Photoshop, Auto CAD, Office Basic, Nero 6, Win Rar и др. Иззет е и специализиран софтуер SolidWorks 2012, струващ около 10 000 евро.

Установено е, че фирмата е изградила широка мрежа от дистрибутори на територията на страната и рекламирала дейността си посредством чуждестранни интернет сайтове, достъпни от цяла Европа, съобщи МВР. Статистиката сочи, че превантивните действия на антимафиотите свързани с пиратството на територията на страната, са довели до ограничаване на същото с над 40% за последните 12 години, уточниха от министерството.

по темата: „Иззеха десетки компютри с нелицензиран софтуер”

добавете коментар...

  1. Photoshop Adobe

    Винаги проверявайте написаното от родната полиция! Те не знаят правилно да пишат имената на нелицензираните продукти 🙂 Photoshop Adobe е нов продукт на Албанската компания "Photoshop¨ сигурно ?

Коментар