„Еврооблак” намалява с 90% консумацията на сървърите

Изследователски проект, финансиран от ЕС, обещава драстично намаляване на електроенергията и разходите за инсталиране на сървърите в компютърните центрове за данни за „облачни” изчисления. Специалният 3D микрочип трябва да бетонира позицията на Европа като дом на най-зелените цифрови технологии, съобщи GreenTech.bg.

„Облачните” центрове за данни – помещения с хиляди компютърни сървъри на едно място – могат да бъдат с размера на футболно игрище и консумират същото количество електроенергия колкото 40 000 жилища.

Центровете за данни са от съществено значение, тъй като те правят революцията на изчислителните облаци: потребителски услуги като Facebook, Gmail и редица мобилни приложения, както и бизнес услуги като например клиентски бази данни.

Проектът „Еврооблак” („Eurocloud”) адаптира микропроцесорни технологии с ниска консумация на енергия, каквито обикновено се използват в мобилните телефони, за работа в много по-голям мащаб. Предварителните измервания показват, че използването на тези технологии намалява енергийните нужди с 90% в сравнение с конвенционалните сървъри.

Резултатите дават надежди, че инвестициите в център за данни могат да станат по-достъпни за повече европейски компании. Това на свой ред ще даде тласък на една нова индустрия, като същевременно ще спести милиарди евро на клиентите на облачни изчислителни центрове за данни.

„Днешните центрове за данни, поглъщащи огромни количества енергия, не са устойчиво решение в дългосрочен план. Чипът от проекта „Еврооблак” решава проблема с енергопотреблението. Надявам се, че по-нататъшното разработване на чипа ще засили позицията на европейските предприятия в един сектор, който понастоящем е доминиран от не-европейски фирми”, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Нели Крус.

В сървърния проект „Еврооблак” участват изследователи от Обединеното кралство, Белгия, Швейцария, Финландия и Кипър. Разработката получи финансиране от ЕС в размер на 3,3 млн. евро за период от 3 години.

Коментари по темата: „„Еврооблак” намалява с 90% консумацията на сървърите”

добавете коментар...

  1. Облак

    Не случайно и на новата версия на iPhone има ъпдейт за софтуер 6, който препоръчва да се складира информация на облака и така телефона не се натоварва. Да не говорим за бързината на Интернет. При визитата на г-жа Нели Крус също така забелязах как ще се инициират няколко проекта като e-call, който ще бъде пример за целия Европейски съюз! Като цяло, дигитализацията е начинанието, което ще предопредели подхода към новото бъдеще и истински се радвам, че България е начело!

  2. iОблак

    Да, Облак! Еврооблака ще облекчи натоварванията на информация във всяка една сфера, най-вече по летищата и движението по пътищата! За въпросния e-call, той наистина ще даде началото на "новото начало" на България!

Коментар