Стив Возняк: Защо не пренесем iTunes на Android

Apple трябва да „сприятели” с Android и да пренесе своята услуга iTunes на гугълската платформа, препоръча Стив Возняк. По този начин Apple ще запази доминацията си на пазара за цифрови продажби, смята съоснователят на компанията, цитиран от Forbes.com.

Според Возняк, ръстът на Apple от компания с мизерен дял, продаваща Macintosh-и в сянката на Microsoft, до днешния огромен бизнес с i-устройства започва с iTunes и iPod. Пренасянето на iTunes за Windows оказа голяма услуга на Apple, така че защо iTunes да не бъде пренесена и на Android, пита риторично Возняк.

Харесвам продуктите на Apple и iTunes и бих искал да видя услугата и на моите Android устройства, казва Стив Возняк.

Докато Apple изгражда с всички сили своята екосистема iOS, правейки я максимално затворена, компанията забравя, че пренасянето на iTunes на Windows й е оказало голяма помощ. Така е била отворена екосистемата на iPod за милиони потребители на компютри и е положен пътят за екосистемите на iPhone и iPad, които в момента са основа на бизнеса на Apple.

Пренасянето на iTunes на Android обаче би означавало също признание за платформата на Google като надеждна и доминираща и би засилило позициите на конкурента. Apple едва ли иска това, така че препоръките на Возняк вероятно ще си останат само пожелания, без практическа реализация.

Коментар